Terug naar overzicht

Universeel recht van de mens om ziek te zijn?

Heeft ziekzijn zin?

 

Ik besef me dat in een tijd waarin het Corona virus rondwaart dit een vreemde titel is.

De maanden van onduidelijkheid over het effect van het “nieuwe” virus op onze gezondheid gekoppeld aan de onzekerheid over de toekomst hebben een enorme impact op ons allemaal en we willen dus snel een oplossing in de vorm van een medicijn of vaccin.

Dus waarom een recht willen om ziek te zijn?

Hiervoor ga ik de titel eerst in twee stukken hakken.

Het eerste stuk gaat over de universele verklaring van de rechten van de mens en het tweede gaat over de zin van ziekzijn.

Vervolgens ga ik via de definitie van gezondheid naar mijn persoonlijke wens.

Universele rechten van de mens:

We hebben maar liefst 30 universele rechten als mens die zijn vastgelegd in een officiële verklaring opgesteld na de tweede wereldoorlog d.d. 10 december 1948.

Hierin staat onder andere dat je vrij en gelijk in waardigheid en rechten wordt geboren, je gedraagt je tegenover de ander in een geest van broederschap, bent vrij om te reizen en terug te keren naar je woonland, je hebt recht op een identiteit, je mag je mening geven en vreedzaam samenscholen met anderen. Het is sowieso een aanrader om een keer deze rechten door te lezen. In de huidige periode worden namelijk een aantal universele rechten behoorlijk onder druk gezet vanwege het coronavirus.

Het recht om ziek te mogen zijn staat er niet bij maar wel het recht op gezondheidszorg.

De zin van ziekzijn:

Twee doctoren Dethlefsen en Dahlke schreven hierover een zeer verhelderend boek waarin ze de zin van ziekzijn uitleggen.

In de kern gaat dit boek uit van het principe dat elke ziekte een achterliggend patroon heeft en dat het erkennen van dat patroon een wezenlijk bijdrage levert aan jouw gezondheid en welzijn. Ons lichaam is een fantastisch samenspel van elektrische signalen en chemische reacties die continu checken hoe het ervoor staat. Is er ergens iets niet in balans dan komt er een signaal en als dat signaal niet of onvoldoende wordt opgemerkt worden we ziek of krijgen we een klacht. Die ziekte of klacht biedt ons vervolgens de mogelijkheid om er werk van te maken en gericht een oplossing te vinden.

 

Gezondheid:

Als we kijken naar de definitie van gezondheid opgemaakt door de wereld gezondheid organisatie (WHO) staat daar “een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek” Het gaat dus om een brede vorm van welzijn.

Als we kijken naar onze gezondheid is er wat mij betreft sprake van een paradox.

Op het vlak van de fysieke gezondheid zien we aan de ene kant dat de medische zorg zo geperfectioneerd is dat ze de meest bijzondere operaties kunnen uitvoeren en hebben we inmiddels voor bijna alles een tablet of kuur en zijn er duizenden supplementen, maar aan de andere kant blijkt uit onderzoeken dat we desondanks niet gezonder zijn geworden.

Onze geestelijke gezondheid staat meer onder druk dan ooit. We hebben weliswaar allerlei therapieën, oefeningen en trainingen maar de hoeveelheid stress gerelateerde klachten neemt toe.

Op het gebied van de sociale gezondheid hebben we oneindig veel mogelijkheden om ons te verbinden met iedereen in de wereld maar is er volop sprake van vereenzaming en laaien de toenemende tegenstellingen tussen groepen op.

En nu komt ook onze geestelijke en sociale gezondheid extra in het gedrang door de afstand die we van elkaar moeten houden.

We leven onder grote druk en het wordt steeds moeilijker om stoom af te blazen.

Ons streven zou moeten liggen in het bereiken van volledige gezondheid, fysiek, geestelijk en sociaal en dat is iets wat we van NATURE in ons hebben!

Mijn wens zou dan ook zijn dat we weer leren luisteren naar ons prachtige lichaam en de signalen die ze afgeeft serieus onderzoeken, niet te makkelijk grijpen naar externe snelle oplossingen en dus het recht nemen om ook gewoon ziek te zijn.

En ja dat is wat mij betreft een universeel recht en heeft ontzettend veel zin!

 

Norbert

 

100% Afbeelding

content-image content-image content-image

Meer informatie?

Contact opnemen

Norbert & Rian

Bel +31 (0)495 - 43 02 72