Terug naar overzicht

Coronavirus en zuurstoftekort

 

We kwamen laatst een interessant artikel tegen uit de New York Times over de effecten van het Coronavirus op ons ademhalingssysteem wat we graag met jullie willen delen.
De bevindingen van deze dokter, Richard Levitan, zijn gepubliceerd op 20 april 2020.

 

Artikel New York Times

In het kort constateert deze dokter dat veel patiënten een ernstig zuurstoftekort hebben op het moment dat ze het ziekenhuis binnenkomen. Ze hebben een zodanig ernstig zuurstoftekort dat dit normaal gesproken al behoorlijk wat symptomen zou moeten geven maar in dit geval hadden deze patiënten vooraf nog nauwelijks klachten, vreemd!

Het virus heeft volgens hem een negatieve invloed op bepaalde vloeistoffen in de longen die zorgen dat de longblaasjes flexibel en open blijven staan tussen de ademhalingen door. Bij een goede werking is er een soepele afgifte van zuurstof aan het bloed en een goede opname van koolstofdioxide uit het bloed.

De ontstekingen die door het coronavirus ontstaan bemoeilijken met name de afgifte van zuurstof aan het bloed en de longblaasjes zakken als het ware als pudding ineen.

Er werden zuurstofwaarden in het bloed gemeten van 50% terwijl, zoals jullie weten, een normale waarde tussen 95% en 100% ligt.

Deze dokter heeft het dan ook over “silent hypoxia” oftewel stiekem zuurstoftekort.

 

De Wim Hof Methode

In onze Wim Hof training trainen we bewust met een zuurstoftekort om ons ademhalingssysteem te versterken en ons lichaam beter en efficiënter om te leren gaan met zuurstof en koolstofdioxide.

Bij velen van jullie hebben we het zuurstofgehalte in het bloed gemeten met een saturatiemeter en daar kwamen soms hele interessante en leerzame zaken uit naar voren.

Dit zuurstoftekort is in de Wim Hof Methode enkel een trainingsimpuls.

We hebben ook wel eens aangegeven dat als je al jouw longblaasjes naast elkaar legt je de grootte van een voetbalveld hebt dus je kunt je voorstellen wat het betekent als je door het corona virus een steeds kleiner speelveld overhoudt.

 

Wat kun je nu zelf doen naast de koude douche, yoga en ademhalingsoefeningen?

Je zou jezelf kunnen trakteren op een saturatiemeter (pulse oximeter) en je zuurstofgehalte meten, de kosten hiervan liggen tussen de € 25,- en € 50,-. Wij zelf hebben een saturatiemeter van het merk Elera. Zie foto hieronder.

Blijf gezond, verbonden en zonder angst.

We hopen snel weer te kunnen trainen.

 

100% Afbeelding

content-image content-image content-image

Meer informatie?

Contact opnemen

Norbert & Rian

Bel +31 (0)495 - 43 02 72