Terug naar overzicht

Coronavirus en ons immuunsysteem

“Tijd om naar binnen te gaan”

 

Het kan jullie onmogelijk ontgaan zijn, het coronavirus heerst!

En het beheerst inmiddels ons dagelijkse leven.

 

We worden overstelpt met cijfers over besmettingen en elke dag krijgen we updates over het aantal doden en het aantal zieken opgenomen op de ic-afdelingen.

Ook de maatregelen die het RIVM heeft afgegeven kennen we inmiddels al uit ons hoofd en we blijven zoveel mogelijk binnen.

Waar we naar mijn mening te weinig over worden geïnformeerd is de werking van ons immuunsysteem en hoe dat prachtige systeem ons kan helpen en beschermen.

 

Een korte toelichting en metafoor over de werking van ons immuunsysteem:

Een voor ons onbekende vijand (het coronavirus) komt voorbij de eerste natuurlijke bescherming van ons lichaam (denk onder andere aan onze huid).

Op dat moment gaat er een soort van alarmsignaal af en wordt de tweede bescherming van ons immuunsysteem actief.

We gaan de vijand bestrijden met allerlei cellen in ons lichaam. Die cellen zijn in mijn verbeelding een compleet leger aan soldaten.

Deze soldaten trekken ten strijde en verslaan de vijand met allerlei slimme technieken en weten het uiteindelijk te vernietigen.

De soldaten verzamelen vervolgens de kenmerken van de verslagen vijand en geven die door aan een speciale afdeling in ons lichaam die deze vijand vervolgens volledig analyseren en een specifieke doelgerichte reactie voorbereiden in het geval die vijand ons weer aanvalt en zo hebben we onze derde bescherming.

 

Maar wat nu als jouw soldaten niet meer zo sterk en gezond zijn omdat ze heel hard  moeten vechten tegen allerlei ziektes, zich moeten verweren tegen stress, ze nauwelijks tijd hebben om te trainen, slecht voedsel krijgen en volgepropt worden met informatie.

Je begrijpt het al, de vijand heeft het veel gemakkelijker om binnen te dringen, zich te verspreiden en jouw lichaam te verzwakken.

 

Wat kun je doen?

Gebruik deze tijd om naar binnen te gaan en werk aan versterking van je immuunsysteem door;

-          Ademhalingsoefeningen,

-          Gezonde voeding,

-          Bewegen,

-          Mediteren,

-          En ja daar is ie dan, de koude douche!

 

Kortom ….

Train jouw soldaten, maak ze sterk en fit!

 

Blijf gezond

100% Afbeelding

content-image content-image content-image

Meer informatie?

Contact opnemen

Norbert & Rian

Bel +31 (0)495 - 43 02 72